Sarek National Park

Avonturen

Copyright van deze foto is van National Parks of Sweden

Binnen ongeveer week begin ik aan een van mijn meest uitdagende avonturen tot nu toe. Sarek National Park zal een heuse opdracht zijn. Het is geen regio om onvoorbereid naartoe te gaan. Het is een gebied voor de avontuurlijke zielen en voor diegene wat op zoek zijn naar eenzaamheid, rust, wildernis en een connectie met de natuur die nog moeilijk te vinden is onze planeet. Hoog in het noorden van Zweden op de grens met Noorwegen. Ze noemen Sarek “De laatste Europese wildernis”.

De voorbereiding van deze trip startte al enkele maanden geleden. Ik probeerde mij zo goed mogelijk voor te bereiden omdat een hike als deze letterlijk nog onbekend terrein is voor mij. Het wordt mijn eerste echte “off the beaten path” hike. Ik ga in deze post nog niet echt in detail treden. Dat zal zeker gebeuren als ik weer terug ben omdat ik dan weet waar ik het over heb. Ik hou het bij een korte introductie van Sarek National Park en wat je kan verwachten als je je aan een tripje naar de laatste Europese wildernis waagt.

Sarek National Park

Sarek ligt in Lapland in het noorden van Zweden en is opgericht in 1909. Het is meest bergachtige gebied van Zweden met 6 van de hoogste pieken van het land binnen zijn parkgrenzen. Er zijn ook 19 bergtoppen die hoger zijn dan 1900 meter. Het landschap wordt gedomineerd door rotsen, moerassen en grasvelden, ontelbare rivieren en stromen en ongeveer 100 gletsjers. Het is ook de regio met de meeste regenval van Zweden. De Rapadalen is een van de mooiste valleien in Zweden met een uitgestrekte rivierdelta.

Route

Er zijn verschillende opties om aan je hike te beginnen. Ik ben van plan om met de bus vanuit Gällivare naar de Suorva dam te gaan ten noorden van Sarek National Park en van daaruit aan mijn avontuur te beginnen. Dan heb ik ongeveer 10 dagen om naar Saltoluokta Mountain Station te wandelen.

Dit is een ruw idee van de route die ik wil volgen.

  • Suorva – Bierekjavrre – Spokstenen – Laddebakte – Rappadalen – Skierfe – Akste – Saltoluokta
Uitdagingen

Er zijn een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden vooraleer je aan een hike in Sarek begint.

Eerst en vooral zijn er geen hutten in Sarek. In het hart van Sarek ben je 4-5 dagen wandelen van de eerste berghut. Dit betekend dat ik alles moet meenemen dat ik nodig heb voor 8 – 10 dagen. Het grootste gedeelte hiervan is eten/snacks.

Het weer is ook een van de grote uitdagingen. Sarek staat bekend voor zijn hevige regenval  omwille van stevige wind en weinig plaatsen om te schuilen omdat er bijna geen bomen zijn. Een goeie kampeerplaats vinden is dus eigenlijk ook niet vanzelfsprekend. Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn en het juiste waterdichte materiaal en kleding mee te nemen.

Er zijn geen bruggen over de rivieren dus ik zal regelmatig een rivier moeten doorwaden. Deze komen van de gletsjers hoog in de bergen en zijn berekoud en sterk beinvloed door de regenval. Het vergt de juiste planning en geduld om deze river crossings te ondernemen.

Er zijn ook geen paden of wegwijzers. Ik zal de route volledig zelf bepalen met kaart, kompas en GPS.

Voor de veiligheid zal ik een satelliettelefoon meenemen die ik kan gebruiken in geval van nood of als ik verdwaald ben (staat niet in de planning, hehe).

Thats it! Meer info in mijn volgende blog posts over de hike en Sarek na mijn avontuur. Tot dan!

Een gedachte over “Sarek National Park

  1. Wens je sterkte en uithoudingsvermogen. Ik trok in 1969 En in 1971 heel Sarek door te beginnen in het Rapasellet.
    Wat het moeilijk waden betreft: ga in ieder geval tussen 02.00 uur en 04.00 uur als de stroming het minst sterk is. Bereid je voor op het feit dat je zelfs wolven en bruine beren kunt treffen. Ben graag bereid je adviezen e geven. Mijn telefoon nummer
    0031(0)650577149

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *