Voeding tijdens trektochten

Tips and Tricks

Mijn eerste meerdaagse hike herinner ik mij nog steeds zeer levendig. Het was samen met mijn vader op de prachtige Overland Track in Tasmanië, Australië. We waren eigenlijk totaal onvoorbereid aan deze hike begonnen en namen veel te veel onnodige spullen mee.Het had heel wat comfortabeler kunnen zijn. Vooral op gebied van voeding. Zware blikken waren natuurlijk niet ideaal om mee te zeulen. Achteraf was er veel vuilnis die we ook mee uit het park moesten nemen. Sinds toen heb ik veel bijgeleerd over welke trekvoeding ik meeneem en hoe ik het moet inpakken in mijn rugzak.  Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik ga enkel de vegetarische opties bespreken omdat ik geen vlees en vis eet. Hier enkele tips die misschien wel van pas kunnen komen!

De basis

Calorieën

Als je de ganse dag wandelt voor een paar dagen op rij met een zware rugzak verbrand je  gemiddeld ongeveer 2500 – 3000 calorieën per dag. Dit loopt nog hoger op als het terrein zwaar (modder, moeras, rotsen, kou, vochtigheid, vegetatie).. of bergachtig is. Dit betekend dan ook dat je minstens dezelfde hoeveelheid moet binnenspelen om sterk en fit te blijven voor de ganse trip. Als ik 1 dag wat minder at dan had dat gevolgen voor de dag erna. Ik had minder energie en was meer uitgeput na een lange dag wandelen. Zorg er ook voor dat je een goeie basis hebt gelegd voor vertrek met voldoende vetten en koolhydraten. Pasta, rijst, avocado en linzen zijn hier ideaal voor.

Koolhydraten

Koolhydraten worden afgebroken in je lichaam om energie te creëren. Ze zorgen dus voor de brandstof om te kunnen blijven doorgaan. Koolhydraten komen in twee vormen voor. Simpele koolhydraten zijn vooral suikers. Complexe koolhydraten zijn meestal afkomstig van planten zoals vezels en zetmeel. Haver is een bijvoorbeeld een uitstekende bron van koolhydraten.

Proteïnen

Een van de belangrijke functies van proteïnen is het repareren van beschadigde spieren en cellen. Dit betekend dus dat ze het herstel van je lichaam bevorderen na een lange en vermoeiende dag. Maar ze doen hun werk niet onmiddellijk na inname. Het duurt eventjes voor je lichaam ze verwerkt heeft. Ik eet meestal een proteïnerijke snack halverwege de dag zodat ik mijn lichaam al voorbereid op het herstel op het einde van de dag. Noten en gedroogd fruit zijn een goeie bron van proteïnen. Ik neem ook gevriesdroogde maaltijden mee met soja als vleesvervanger.

Suikers en vetten

Suiker geeft je een boost van energie maar dit is van relatief korte duur. Ik eet een paar keer per dag (2-3 keer) een snack met veel suiker en calorieën in. Dit zal er voor zorgen dat je iets meer explosieve energie hebt wanneer nodig.

Vetten zijn moeilijker te verwerken voor je lichaam en de energie wordt langzaam losgelaten. Vetten geven je de energie om lang te kunnen doorgaan. Voor duursporten en trektochten zijn ze dus ideaal. Zwarte chocolade en noten bevatten veel vetten. Je kan ook wat olijfolie meenemen om toe te voegen aan je gerechten.

Maaltijdplanning

Het is belangrijk om voeding mee te nemen met een hoog caloriegehalte en dat niet veel plaats inneemt. Vroeger stond ik hier niet bij stil  en had ik niet voldoende energie om lang te kunnen blijven doorgaan.

Je kan je maaltijden indelen in ontbijt, lunch en avondmaal maar na een paar dagen in the wild  dan eet je het eerste wat je tegenkomt in je rugzak en alles smaakt heerlijk!

Ontbijt opties

 • 2 pakjes havermout (koolhydraten/proteïnen)
 • Chiazaad / hennepzaad (proteïnen/vetten)
 • Muesli met gedroogd fruit en noten (koolhydraten/vetten/proteïnen/ suikers)
 • Ontbijtopties van Mountain house of Globetrotter.
 • Gedroogd fruit en notenmix (koolhydraten/vetten/proteïnen/suikers)

 • Melkpoeder
 • Koffie / thee / chocomelk
 • Zwarte chocolade (koolhydraten/vetten)

Lunch opties

 • Tortilla’s of crackers met nutella/pindakaas/jam (koolhydraten/vetten/proteïnen/suikers)
 • Poedersoep
 • Babybel kaas

Ik probeer een beetje te variëren zodat ik niet elke dag hetzelfde eet.

Avondmaal opties

 • Gevriesdroogde maaltijd

Ik kies voor maaltijden rijk aan proteïnen en koolhydraten. Linzen, bonen en couscous zijn een fantastische keuze hiervoor en zitten boordevol energie. Zorg ervoor dat je een maaltijd kiest die je echt lekker vindt.  Een lekkere maaltijd na een uitputtende dag kan echt wonderen doen en het is iets om naar uit te kijken als het wat zwaar wordt.

Er zijn verschillende merken die gevriesdroogde maaltijden aanbieden. Hier zijn een paar websites waar je wat ideeën kan opdoen:

Snacks

 • Flapjack (caloriebom! 450 kcal per flapjack)
 • Snickers / Twix / M&M’s
 • Gedroogd fruit met noten
 • Zoute pretzels

Drank

 • Gatorade of iets vergelijkbaar

Zo zorg je ervoor dat het water iets beter smaakt als je het bijvoorbeeld met chloortabletten moet behandelen. Deze poeders bevatten ook elektrolyten zoals sodium, potassium en calcium. Ze zorgen ervoor dat je spieren “gesmeerd” blijven en juist functioneren.

 • Koffie / thee / chocolademelk

Neem een thermos mee zodat je tijdens de dag kan genieten van een warme drank met een stukje chocolade. Altijd leuk tijdens een korte break.

Inpakken en verpakken

Ziplock zakjes zijn de beste oplossing om je voeding te verpakken. Je kan er noten, melkpoeder, gedroogd fruit en Gatorade indoen zodat je niet de volledige doos of verpakking moet meenemen. Gebruik steeds twee zakjes zodat in geval van een lek het niet in heel je rugzak terecht komt. Als je ze inpakt zorg ervoor dat je de lucht eruit duwt. Zo nemen ze minder plaats in je rugzak in.

Neem nog wat extra ziplock zakjes mee. Deze zijn handig om toiletpapier of afval in te duwen. Of misschien wel een stinkende boxershort of sokken!

Conclussie

Er zijn een groot aantal opties en combinaties mogelijk en het kan soms moeilijk zijn om een keuze te maken. Maar als je uiteindelijk op je hike bent eet je bijna alles. Hou het licht en rijk aan calorieën en alles komt in orde. Breng je favoriete snacks mee en als je het echt belangrijk vindt 1 of 2 biertjes om je erdoor te helpen als het moeillijk wordt. Drink vooral voldoende en voor de rest geniet ervan. Smakelijk!

2 gedachtes over “Voeding tijdens trektochten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *