Naar de top van het Harz gebergte in Noord Duitsland. Zonsondergang op de Brocken!

Hiking Verslag

Een paar weken geleden heb ik eindelijk een bezoekje gebracht aan een het Harzgebergte en het Harz National Park in Noord Duitsland. Ik had al vele verhalen gehoord en prachtige foto’s gezien van wat door menig wandelaar het mooiste nationaal park van het Duitsland wordt genoemd. Het is een paradijs voor hikers, mountainbikers en trail lopers. Maar de hike naar de hoogste berg in Harz om de zonsondergang te bewonderen was toch wel het hoogtepunt van het weekend! Brocken bevindt zich op zo een 1.142 meter boven de zeespiegel. Het is niet de mooiste berg ter wereld maar de wandeling naar en het uitzicht op de top zijn zeker de moeite waard. Er zijn verschillende aanlooproutes maar de wandeling vanuit Ilsenburg door het wondermooie Ilsetal kreeg onze voorkeur!

Nationaal Park Harz

Het Harzgebergte bevindt zich in Noord Duitsland en spreid zich uit over een gedeelte van Lower Saxony, Saxony-Anhalt en Thuringia. De dichtstbijzijnde grotere steden zijn Hanover (100 km) en Wolfsburg (80 km). Harz is zo een 2,226 vierkante km groot en er zijn een paar stadjes die je als basis kan gebruiken Bad Harzburg, Clausthal-Zellerfeld and Ilsenburg leken voor mij de mooiste en meest interessante. Goslar is ook een goeie optie. Er zijn ontelbare mogelijkheden om te verblijven, inclusief een paar campings. Wildkamperen is niet toegestaan maar ik denk niet dat iemand er een probleem van gaat maken als je bij het krieken van de dag weer vertrekt als je je tentje ergens beschut opzet.

Hike Details
  • Afstand: 22 km
  • Duur: 5-7 uur (hangt af van hoeveel je stopt)
  • Hoogteverschil: 866 meters
Kaart

Je kan de GPX-file hier downloaden

Zonsondergang op de Brocken!

Er zijn eigenlijk maar weinig zaken die mooier zijn dan een prachtige zonsondergang. Een zonsondergang vanop een bergtop heeft nu net dat ietsje meer! We vertrokken in de late namiddag vanuit Ilsenburg waar de rivier de Ilse zich een weg door een prachtige vallei baant. Blijkbaar een van de mooiste wandelingen om de top te bereiken!

De hike begint op het einde van het Ilsetal. Er is plaats om te parkeren aan de linkerkant in de buurt van een paar hotels. De eerste kilometer volg je de weg maar hierna ga je het bos in en doemt de Ilse op. De wandeling door de vallei is subliem. Het geluid van stromend water en watervallen klinkt iedere keer als muziek in mijn oren. Het geluid van de natuur! Dat doet iets met je zintuigen. En het is een mooi moment om foto’s te maken. De vallei wordt gedomineerd door hoge naaldbomen en je passeert vele bruggetjes en knuppelpaden. Er is ook een bredere gravelweg maar je kan steeds het kleinere pad kiezen dat langs de rivier loopt.

Net voor je het bos verlaat passeer je de Ilsefalle. Een mooie waterval die over de rotsen dondert. Het landschap wordt nu meer rotsachtig en de bomen staan steeds verder van elkaar. Vanaf hier zijn er meerdere opties om verder te gaan naar de top. Je kan langs rechts via een kleine single trail of naar links via een breder pad.  Wij besloten om het bredere pad te volgen en later via de single trail weer naar beneden te komen. Vanaf hier wordt het een pak steiler!  Hou zeker je rechterzijde in de gaten want er zijn een paar fantastische viewpoints waarbij je over de hele regio kan kijken. De laatste 2-3 km voor je de top bereikt zijn een kuitenbijter. Een pad gemaakt van kasseien dat vrij steil omhoog gaat. Je kan de Brocken radiotoren in de verte zien liggen.

Na 3 uurtjes wandelen stonden we eindelijk boven op de Brocken.  De top van deze berg is eigenlijk weinig indrukwekkend maar de vergezichten over de hele Harzregio zijn dat zeker wel! Het weer zat mee en we konden mijlenver kijken. Perfect om foto’s te maken en omdat we beide 24/7 honger hebben moest al ons eten eraan geloven. Tijdens de beklimming hadden we al een plekje uitgekozen om van de zonsondergang te genieten. Een 2-tal kilometer voor de top is er een viewpoint aan de rechterkant (links als je terug van de top komt)-. De perfecte spot! Langzaam zagen we de wereld in goudrood veranderen. Er was een beetje mist maar dat maakte het alleen maar mooier!

Het was ook heerlijk dat we helemaal alleen waren. Het zijn die momenten die je helemaal tot rust doen komen. Je kijkt naar de wereld beneden en luistert naar het geluid van de natuur. Zwaluwen vlogen zoevend over ons heen en de wind waaide zachtjes over de toppen van de bomen. Iedereen zou zulke momenten in zijn leven moeten steken. Veel mensen verliezen de connectie met wat ze zijn. Onze essentie ligt in de natuur. We zijn de natuur en zijn er rechtstreeks mee verbonden. Die connectie is essentieel om een gebalanceerd leven te kunnen leiden. En er is niets dat die balans beter kan creeëren dan een mooie zonsondergang vanop een hoge berg.

Zo gauw de zon onder de horizon verdween werd het al snel kouder en begonnen we aan de afdaling naar Ilsenburg. Het heeft iets mysterieus om in het donker door het bos te wandelen. I just love it! Je zintuigen werken s’nachts veel beter en je bent veel alerter. Het geluid van de watervallen en de rivier komen zo nog beter tot zijn recht. Na ongeveer anderhalf uur stonden we weer bij de auto. Moe maar voldaan!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *