Hiking op de Faroer Eilanden. The pearl of the Atlantic!

Avonturen

Vooraleer ik naar de Faroer Eilanden vertrok had ik eigenlijk weinig voorbereiding en planning gedaan. Maar toen het vliegtuig begon te dalen en de ruwe kliffen van de eilandengroep te voorschijn kwamen wist ik dat het een onvergetelijke trip ging worden. Toen ik de luchthaven uitwandelde was ik onmiddellijk onder de indruk van de ruwheid en de ongereptheid van de Faroer. De wind heeft een grote invloed op de natuur en is alom aanwezig. Je kan er prachtige wandelen en het is de perfecte plaats om de moderne hectische wereld achter je te laten. Het voelt aan alsof je op de rand van de wereld bent en met maar een handjevol toeristen ben je bijna overal alleen. Heerlijk frisse buitenlucht en groen zover je kan zien. Niet voor niets noemen ze de Faroer Eilanden “The pearl of the Atlanctic”.

De Faroer Eilanden en hoe er te geraken

De Faroer Eilanden zijn een relatief onbekende groep van 18 eilanden gelegen tussen Noorwegen en IJsland. De eilanden behoren bij Denemarken maar ze zijn in praktijk een autonome natie. In het Deens betekent Færøerne “Het Eiland van de Schapen”. Er zijn bijna twee keer zoveel schapen als mensen! Het landschap wordt gedomineerd door rotsachtige bergen en hoge kliffen die recht omhoog uit de oceaan rijzen. Er zijn ook bijna geen bomen. Enkel groene grasvelden en weides met hier en daar een moeras.

Om de Faroer te bereiken moet je steeds van Copenhagen in Denemarken vertrekken. Van daaruit kan je het vliegen of de Smyrill Line ferry nemen. De luchthaven in Sørvágur ligt verstopt in  een vallei tussen hoge bergen. Een adembenemend zicht om over de kliffen en tussen de bergen te landen!

Transport en accomodatie op de Faroer

Færøerne is helemaal niet groot en je kan bijna overal geraken binnen dezelfde dag. De wegen zijn in zeer goede staat en je kan de meeste verder gelegen eilanden bereiken met de ferry. Houdt er wel rekening mee dat er geen frequente verbindingen zijn. Er zijn ook busverbindingen. Je kan de time tables voor de ferry en de bus vinden op de website van SSL. Met een beetje planning kan je je hikes rond het bus- en ferryschema plannen. Dat is ons toch aardig gelukt. In het ergste geval kan je je nog altijd aan autostop wagen.

Wildkamperen is niet toegestaan omdat ze de natuur willen beschermen en omdat het weer soms zeer onstuimig kan zijn en van het eene op het andere moment kan veranderen. Er zijn campings waar je een tentje mag neerzetten en er is meestal ook de optie om binnen te verblijven. Je kan op voorhand reserveren of gewoon opduiken en hopen dat er nog een plaatsje vrij is. Dit is meestal wel het geval. Hier is een lijst van de campings en hostels op de Faroer. Wij gebruikten de camping Giljanes in Midvagur dichtbij de luchthaven, de camping in Eide en in Torshavn als basis voor onze hikes. De camping in Eidi is trouwens zeer speciaal omdat het een voetbalveld is dat zich net langs de oceaan bevindt! Er zijn zeker ook hotels maar de meeste bevinden zich in Klaksvik en Torshavn.

Wanneer te gaan

Het hoofdseizoen is in Juli en Augustus. Dit is ook de periode waarin de meeste campings, ferries en touroperators actief zijn. Buiten deze periode is het natuurlijk ook de moeite om naar de Faroer te gaan maar is het wat moeillijker om op bepaalde plaatsen te geraken. Het weer kan het hele jaar door een uitdaging zijn maar de meest gunstige periode is vanaf juni tot eind september.

Hiking op de Faroer Eilanden

Hiking is de beste manier om de natuur en de schoonheid van de Faroer te ervaren en tot zijn recht te laten komen. Het is heerlijk om de hele dag in de bergen en valleien rond te dwalen met de wind in je gezicht. Het weer kan iedere moment veranderen en dat heeft zo zijn charmes. Zelfs op een regenachtige dag is het schouwspel tussen het licht, de wolken en de zon de moeite waard om erop uit te trekken. Zoals altijd moet je goed voorbereid zijn met waterdichte kledij en schoenen. Je gaat ze zeker nodig hebben!

Er zijn bijna geen officiële wandelroutes op de Faroer Eilanden. De meeste hikes zijn aangegeven met cairns. Dit zijn hoopjes stenen die het juiste pad aanduiden. Als je deze volgt kun je eigenlijk niet verdwalen. Het is handig om een topografische kaart of een gps of mobile gps app te gebruiken om te navigeren. De meeste hikes zijn niet overdreven uitdagend maar je moet toch over een basisconditie beschikken en een beetje ervaring hebben met in de bergen te wandelen.

Hier zijn de wandelingen die ik met mijn vader gedaan heb!

Leitisvatn en Bosdalofossur waterval (5 km heen/terug – 2-3 uur)

De start van deze wandeling bevindt zich aan de linkerkant van Leitisvatn als je van Midvagur komt richting de luchthaven in Sørvágur. Leitisvatn is het grootste meer van de Faroer en ligt op het eiland Vagar. Je volgt het meer helemaal tot het einde waar een kleine rivier langs de kliffen de oceaan in dondert. Deze waterval heet Bosdalofossur. Er zijn verschillende viewpoints waarbij je langs de klif naar beneden kunt kijken of een beter zicht te krijgen op het meer. Eigenlijk krijg je op deze gemakkelijke wandeling van een halve dag een goed beeld van wat de Faroer te bieden heeft.

Sørvágur tot Gasadulur en Gasadalur Waterval (18 km heen/terug – 6-8 uur)

Gasadulur is waarschijnlijk een van de meest iconische en meest bezochte plaatsen op de Faroer. Gasadulur betekent Goosedale en is vernoemd naar de vele ganzen die er vroeger ieder jaar kwamen. De hike vanuit Sørvágur in de buurt van de luchthaven naar Gasadulur is een lange dagwandeling waar je toch wel 6-8 uur heen en terug over doet. De bus dropt je in Sørvágur en van daaruit wandel je over de weg die naar Gasadulur leidt. Je passeert het idyllische visserdorpje Bour, met de typische huisjes met gras op het dak, dat de ideale stop is voor een korte pauze. Zo een 500 meter voor je een tunnel bereikt is er een pad naar links dat over de berg gaat. Toen wij er waren was de wind zo sterk dat we bijna niet vooruit kwamen. We besloten dus om gewoon door de tunnel te wandelen en op de terugweg over de berg heen te gaan. Dit bleek een fantastisch idee want het weer veranderde geleidelijk aan en we hadden de wind in de rug toen we terugkeerden. In Gasadulur staat er een informatiebord langs de weg. Van hieruit vertrekt het pad over de berg. Maar geniet zeker eerst van de views over de waterval en de vallei! Op je weg terug naar Bour passeer je hoge kliffen en waarschijnlijk de mooiste panorama’s in de Faroer. Zorg zeker dat je de cairns volgt naar beneden en blijf uit de buurt van de kliffen. Probeer ook op tijd terug in Sørvágur te zijn zodat je de bus niet mist!

Tjornuvik naar Saksun (15-20 km heen/terug – 6-9 uur)

De hike van Tjornuvik naar Saksun in het noorden van de Faroer op het eiland Stremoy is een lange dagwandeling. Heen en terug is het ongeveer een 15-20 kilometer. Om tot de start van de hike te geraken neem je de bus tot het dorpje Tjornuvik. Van hieruit wandel je de vallei achter het dorp in en ga je over de bergpas tot in Saksun. De wandeling is vrij uitdagend met steile hellingen en rotspaadjes. Neem zeker de tijd om de cairns te zoeken en te volgen om niet verkeerd te lopen. Saksun is een klein idyllisch dorpje dat vroeger een beschutte haven was omdat de baai het beschermde tegen de kracht van de atlantische oceaan. Maar een storm blokkeerde de ingang van de baai met zand zodat de schepen niet meer konden passeren. Nu is het dorp zo goed als onbewoond. Het zicht over de vallei als je naar beneden wandelt is adembenemend en je kan de mooie kerk met het dak van gras al van ver zien liggen. Je passeert ook enkele watervallen. Eenmaal aangekomen in Saksun neem dan zeker de tijd om wat rond te wandelen en het allemaal op te nemen. Er is geen busverbinding naar Saksun. Je zal ofwel over de bergpas terug moeten wandelen naar Tjornuvik of autostop doen. Zorg ervoor dat je op tijd vertrekt zodat je de bus in Tjornuvik niet mist.

Naar de top van Eidiskollur (5 km heen/terug 2-3 uur)

Eidi ligt in het noorden van de Faroer op het eiland Stremoy. Het dorpje is bekend omwille van de mythische rotsformatie die zich vlak langs de kust bevindt. Je kan ze zien als je vanop de camping naar rechts de kust afwandelt. Deze rotsformatie noemt “Risin and Kellingin” oftewel “The Giant and The Witch”. De naamt komt eigenlijk van een mytisch verhaal waarbij een heks en een reus van IJsland kwamen om de Faroer te stelen. Je kan ze ook zien van Tjornuvik en vanop de top van Eidiskollur zo een 343 meter boven de oceaan. De hike naar de top is niet moeillijk. Je wandelt recht naarboven vanuit Eidi. Het pad is aangegeven met cairns maar is eigenlijk gemakkelijk te volgen. Vanop de top kan je genieten van prachtige vergezichten over de gehele kust en naar Tjornuvik. Deze hike is zeker de moeite om te doen!


Mykines Eiland

Het eiland Mykines is volgens mij de mooiste plaats die je kan bezoeken op de Faroer Eilanden. Als je geluk hebt met het weer en het is een zonnige dag dan is het echt een lust voor het oog. Het is het meest westelijke puntje van de eilandengroep op een kleine rots na. Om op het eiland te geraken neem je de boot vanuit Sorvagur. Eens aangekomen wandel je van de haven in Mykinesholdur naar de vuurtoren op het meest westelijke punt van het eiland. Je zal nooit ver van de kliffen wandelen. Echt een belevenis om hier te hiken! Het eiland is ook bekend omwille van zijn grote diversiteit aan zeevogels. Papegaaiduikers, Jan Van Gent, stormvogels, albatros en nog veel meer vliegen je bijna letterlijk om de oren. Neem gerust de tijd om het eiland en de kliffen te verkennen en het allemaal volledig op te nemen. Een heerlijk verfrissende dag in de natuur! De natuur zoals het bedoelt is. Er is ook de mogelijkheid om op Mykines te verblijven in juli en augustus om nog wat meer tijd door te brengen tussen de vogels en schapen.

Een paar extraatjes!

Nog een aanrader is de boottocht naar de Vestmana Birdcliffs en de rotsformatie de “Witch’s Finger” langs de kust van het eiland Vagar. Zelfs als het niet het seizoen is om vogels te spotten is het nog steeds een coole manier om de Faroer te kunnen bewonderen vanuit een ander perspectief vanop de oceaan. Je gaat ook enkele grotten in en de boot brengt je recht onder de kliffen. Zeker de moeite!

Viðareiði is het meest noordelijk gelegen dorp in de Faroer. Je kan er de hoogste klif van het land beklimmen. Met zijn 754 meter hoogte is Cape Enniberg de tweede hoogste zeeklif van Europa. Neem gerust een halve dag de tijd om wat rond te dwalen in en rond het dorpje.

Handige links

Visit Faroe Islands

Hiking Faroe Islands

Faroe Islands Tourist Guide

Nuttige tips

Er zijn bijna geen winkels, restaurants of bars buiten in Torshavn en Klaksvik. De meeste dorpjes hebben wel een klein buurtwinkeltje waar je de meeste dingen kan kopen. Wat mij hard opviel was dat er nergens reclameborden te bespeuren waren. Wat een verschil in vergelijking met andere landen! De Faroer Eilanden zijn een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar iets anders. Het is geen toeristische bestemming en is ook niet afgestemd op toerisme. Maar voor iedereen die op zoek is naar innerlijke rust en wilde natuur zijn de Faroer Eilanden een must go!

Een gedachte over “Hiking op de Faroer Eilanden. The pearl of the Atlantic!

  1. Wat een prachtige foto’s en mooi reisverslag.
    Het is te hopen dat het er zo blijft en dat het in aandacht en bekendheid niet toeneemt want dan is / wordt deze serene plek, zoals het lijkt, opnieuw door de mens geruïneerd. Een wonder dat de reclameborden nog niet zijn doorgedrongen zelfs die van de Cocacola niet. Hopelijk blijft de bevolking/ regering daar alert en houden ze het aantal toeristen in het oog en binnen de perken hetzij met een stop. Maar helaas , dat grote geld !!! Men zij gewaarschuwd.
    Zijn er nog meer reisverslagen van jullie , het was zeer prettig om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *